Preskočiť na obsah
Obálka knihy Všetci by sme mali byť feminist(k)ami v popredí, na pozadí fotografia autorky

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami

Pred 10 rokmi (1. decembra 2012) vystúpila na TEDxEuston Chimamanda Ngozi Adichie, úspešná nigérijská spisovateľka, s ikonickým príspevkom We Should All Be Feminists (Všetci by sme mali byť feminist(k)ami), ktorý sa stal obrovským hitom. Knižne ako esej vyšiel v roku 2014 a bol preložený do 32 jazykov. Zasiahol všetky možné odvetvia spoločnosti. V hite speváčky Beyoncé ***Flawless zaznieva časť prejavu Chimamandy, titul eseje sa dostal na tričká módnej značky Dior. V roku 2015 vo Švédsku dostal každý 16-ročný tínedžer publikáciu We Should All Be Feminists.

Chimamanda Ngozi Adichie hovorí o osobných skúsenostiach a zážitkoch blízkych ľudí. Na rozdiel od mnohých feministických textov sú jej úvahy prosté, ľahko čitateľné, no výstižne triafajú do čierneho. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ženy si už dávnejšie vydobyli rovnaké práva ako muži, neustále sa nedokážeme vyrovnať s bremenom rodových očakávaní. Problém je zakorenený v samotnej výchove, v rozdielnom prístupe ku chlapcom a dievčatám.

Dospelej žene, ktorá chce pôsobiť profesionálne, je vyčítaná určitá agresivita, málo „ženskosti“, no pri pracovných rokovaniach je žena nútená dôsledne zvažovať výber oblečenia, uchyľovať sa k „menej ženským kúskom“, aby svojim zjavom neznižovala svoje pracovné kvality. Ženy musia predvídať a balansovať na hrane toho, čo je vhodné (očakávané) a čo by vlastne samy chceli.

Samotné pomenovanie feministka je poznačené všeobecne panujúcimi negatívnymi predstavami, Chimamanda spomína príklady ako feministky – nešťastné ženy, ktoré si nevedia nájsť mužov alebo ženy, ktoré pociťujú odpor voči mužom, chcú všetko kontrolovať. A ďalšie útočné tvrdenia (ktoré by nemali byť nejako previazané s pohlavím) ako nemaľujú sa, neholia sa, či nepoužívajú dezodorant.

Posolstvom eseje je otvárať diskusiu, poukazovať na nespravodlivosť v nerovnakom prístupe, ktorý stále pretrváva i keď si to viacerí nepriznávajú. Chimamanda chce, aby muži a ženy reagovali v takýchto neférových situáciách, aby nebolo rodová neprávosť nepovšimnutá, aby sme spoločne naprávali to, čo v našej kultúre jednoducho nie je správne.

Lucia Kačmárová

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami
pôvodný názov: We Should All Be Feminists
autorka: Chimamanda Ngozi Adichie
vydavateľstvo: Absynt
rok vydania: 2017
ISBN: 9788089916221