Preskočiť na obsah

Útek do divočiny

V roku 1992 po náleze mŕtveho tela Christophera J. McCandlessa v opustenom autobuse uprostred divokej Aljašky, napísal novinár Jon Krakauer o mladíkovi článok, ktorý rozvíril debatu o zmysle dobrodružstva končiaceho smrťou. Príbeh mladého dobrodruha Krakauera však natoľko zasiahol, že chcel pokračoval ďalej v hľadaní odpovedí na otázky kto bol Christopher McCandless, čo ho motivovalo opustiť civilizovaný svet a či si bol plne vedomý nástrah, ktoré Aljaška pre neho pripravila. Krakauer zozbieral rozhovory s ľuďmi, ktorých Chris pri svojich putovaniach stretol, ich korešpondenciu, zápisky z Chrisovho denníka a úryvky kníh, ktoré si mladík podčiarkoval, písal k nim vlastné komentáre. Zo zozbieraného materiálu vznikla biografia, rekonštrukcia putovania Christophera J. McCandlessa. V roku 2007 tento príbeh oslovil ďalších ľudí vďaka filmu Seana Penna Into the Wild.

Akýkoľvek obraz si o dvadsaťštyriročnom Chrisovi McCandlessovi utvoríte, kniha Jona Krakauera vás zaujme svojím štýlom. Hoci od samého začiatku je zrejmé, že Aljašská odysea, ako ju Chris nazval, ho stála život, autor drží čitateľov v určitom napätí (naznačí v úvode dve osudné chyby, ktoré objasní v závere), postupne odhaľuje komplikované vzťahy s rodičmi, najmä s otcom. Jon Krakauer sa v Chrisovi v určitom zmysle vidí, ako horolezec, ktorý takisto zrealizoval vlastné nebezpečné dobrodružstvo. Toto prepojenie ho hnalo vyvrátiť alebo potvrdiť isté špekulácie, ktoré po medializovaní príbehu vznikali. Krakauer sa neusiluje idealizovať Christophera, no je jednoznačné, že s ním sympatizuje. Svojou knihou sa snaží, aby čitatelia mladého dobrodruha pochopili, išli viac do hĺbky jeho konaní, aby jeho príbeh nebol len putovaním prchkého a nerozvážneho mladíka, ktorý je znechutený zo všetkého naokolo a k divokej prírode sa svojou nepripravenosťou stavia arogantne.

Na to, aby sme mohli lepšie spoznať Chrisa (Alexa Supertrampa, ako sa sám premenoval), autor opisuje jeho trampský život dva roky pred osudnou výpravou na Aljašku a podáva istý obraz jeho dospievania. Christopher J. McCandless bol veľmi inteligentný a sčítaný, miloval diela Leva N. Tolstého a Jacka Londona, nenávidel neprávosť v každej svojej forme, či už išlo o rasizmus alebo chudobu. Nemal však rovnaký meter na všetkých v jeho okolí, zo všetkého najviac bol znechutený z otcovej chyby z minulosti, ktorá pre neho bola neodpustiteľná. Voči rodičom, ktorí ho podporovali, bol neobyčajne krutý. Viac ako dva roky netušili, kde sa ich syn nachádza, súkromné vyšetrovanie, ktoré financovali, odhalilo, že ich syn sa vzdal svojho študijného fondu a 25 tisíc dolárov odkázal charite. Takmer všetci (okrem manažérky v Mcdonalds), ktorí sa s Chrisom stretli ho vnímali pozitívne, bolo ľahké sa s ním dať do reči, svojím rozhľadom a bezprostrednosťou si vedel získať náklonnosť ľudí rôzneho veku, stačilo pár hodín v jeho spoločnosti a z ich stretnutia sa stal nezabudnuteľný, intenzívny zážitok. Napriek tomu, mal Christopher viacero nedostatkov, v jeho živote mu najväčšie problémy spôsobovala tvrdohlavosť a odpor k pravidlám.

Rekonštrukcia putovania Christophera J. McCandlessa je o hľadaní pravdy a krásy v zmysle romantických hrdinov, či už sa s touto ideou stotožňujeme alebo nie. Útek do divočiny a objavovanie samého seba, usilovanie sa o spirituálny zážitok, zlomový okamih v živote, ktorý dokáže odbremeniť človeka od krívd a hriechov minulosti, láka mnoho ľudí. Prísľub nedotknutej Aljašky je pre mnohých magnetom, preto je príbeh Christophera, Alexa tak silný. V práve prebiehajúcej súťaži môžete vyhrať dve publikácie, jednou z nich je kniha Útek do divočiny. V našom fonde túto biografiu máme v origináli, v anglickom jazyku.

Lucia Kačmárová

Útěk do divočiny
autor: Jon Krakauer
vydavateľstvo:Portál
rok vydania: 2020
ISBN: 9788026216704