Preskočiť na obsah
Oficiálna grafika k podujatiu, obrázok plochej Zeme s nápisom hoax

Týždeň slovenských knižníc 2023 v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach

Štátna vedecká knižnica v Košiciach sa aj tento rok zapojila do celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktoré sa uskutočnilo pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých – Knižnice, záruka kvalitných informácií“. Pre svojich používateľov a širokú verejnosť pripravila v týždni od 6. do 10. marca pestrú ponuku bezplatných podujatí.

TSK odštartovala knižnica 6. marca na svojej webovej stránke online knižným kvízom, do ktorého sa dalo zapojiť počas celého týždňa. V piatok sme z 13 zapojených vyžrebovali dve výherkyne titulu Tajomstvá umenia, ktoré do súťaže venovalo vydavateľstvo IKAR. Pre tých, ktorí vyhľadávajú elektronickú dennú tlač a časopisy, bol v pondelok organizovaný praktický workshop o aplikáciách PressReader a Flipster, ktoré ponúkajú viac ako 7000 novín a časopisov z celého sveta.

V utorok 7. marca sa v priestoroch knižnice na Hlavnej 10 uskutočnila predajná výstava vydavateľstva Portál Slovakia, na ktorej bolo možné si zakúpiť s 15% zľavou tituly zo psychológie, pedagogiky, sociálnej práce a beletrie, literatúry pre deti. V tom istom čase prebiehala v hale služieb prezentácia nových publikácií z edície Luxusná knižnica vydavateľstva IKAR, ktoré má knižnica vo svojom fonde. Návštevníci sa mohli bližšie zoznámiť aj s aktuálnou novinkou Metropolitné katedrály, ktorá vyšla v limitovanom náklade tristo kusov, pričom prvá, ručne číslovaná publikácia bola osobne darovaná pápežovi Františkovi. Poobede v budove na Pribinovej 1 prebiehala bezplatná burza starších kníh zo 60. a 70. rokov minulého storočia a nemeckej literatúry z fondu knižnice Goetheho inštitútu. Počas celého dňa na Hlavnej 10 bolo možné sa bezplatne zaregistrovať za používateľa knižnice na jeden rok, urobilo tak 29 návštevníkov.

V rámci TSK prebiehal aj spoločný projekt s názvom Je nás počuť. Knižnica sa 8. marca 2023 pridala k ďalším zapojeným inštitúciám hodinovým čítaním, ktoré prebiehalo od 15:30. Počas tejto hodiny si mohli návštevníci knižnice ale i okoloidúci pred sídlom vypočuť ukážky z vybraných textov motivačnej literatúry a literatúry faktu. Nad týmto spoločným podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

Tento rok si pripomíname 150 rokov od založenia Uhorského karpatského spolku so sídlom v Kežmarku. Pri tejto príležitosti sa uskutočnila v Kultúrno-vzdelávacom centre na Pribinovej 1 v stredu 8. marca prednáška Ing. Ota Jalčovika, odborníka na históriu Tatier. Súčasťou podujatia bola aj prezentácia dokumentov o spolku z historického fondu knižnice.

Na svoje si počas jarných prázdnin prišli aj mladší návštevníci. Deti od desať rokov mohli vo štvrtok 9. marca zažiť zábavné popoludnie v Americkom centre Košice (Hlavná 10) a hravou formou sa zoznámiť s programovaním ozobotov, vyskúšať 3D tlač alebo si zahrať spoločenskú hru venovanú americkým národným parkom. S podujatím pomáhali dobrovoľníci Amerického centra.

Program TSK zakončil webinár zameraný na citovanie použitej literatúry s citačným manažérom Citace PRO.