Preskočiť na obsah
Obálka knihy na stole s rastlinou v kvetináči

Sliepka nedokáže zniesť kačacie vajce

Útla publikácia s názvom Slepice nedokáže snést kachní vejce : COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize od autorov Bernice Maxton-Lee a Graeme Maxtom nám do knižnice pribudla len nedávno. Aktuálna téma a jasné posolstvo sú zrejmé už zo samotného podnázvu knihy, ktorá je určená primárne ľuďom schopným zmeniť nie len svoj životný štýl, ale akceptovať a angažovať sa na prerode celej spoločnosti v mene udržateľného života.

Autori otvorene približujú problematiku klimatickej zmeny a ponúkajú aj kroky k jej riešeniu. Prostredníctvom pandémie jednotlivé krajiny získali predstavu o ekonomickej náročnosti a miere investícií, ktoré by bolo potrebné urobiť pre zmenu vo forme odstavenia zbytočných, plytvajúcich a znečisťujúcich odvetví.

Je vôbec naša spoločnosť, globálne celé ľudstvo, schopné radikálnej zmeny, aby zabránila dôsledkom klimatickej krízy? Autori sa domnievajú, že možné to je. Vyzývajú k aktivizmu, nakoľko osobný ekologický životný štýl v mene triedenia odpadu a nenakupovania zbytočných vecí už nestačí. Rútime sa do záhuby, ktorej príznaky, aj keď sú viditeľné, nie sú natoľko kritické pre "ľudí u kormidla", aby im venovali skutočnú pozornosť.

Miestami vám možno ponúkaná predstava bude pripadať ako utópia, nakoľko priviesť (donútiť) ľudí, aby upustili od svojich zaužívaných činností, vzdali sa istého komfortu či zmenili prácu (týka sa obrovského počtu ľudí pracujúcich v priemysle a mäsovýrobe) je takmer nemožné. Vďaka pandémii sme zistili, že zmeny môžu nastať zo dňa na deň, samozrejme situácia bola vnímaná iba ako dočasné obmedzenie. Denne počúvame, ako sa svetové ekonomiky spamätávajú pri vracaní sa do stavu pred vypuknutím pandémie. Ale presne to, vrátenie sa do "normálu", sa nesmie uskutočniť. Náš "normál" je zodpovedný za stav znečistenia planéty. 

Túto knihu odporúčame nie len tým, ktorí sa o tému klimatickej krízy aktívne zaujímajú, ale všetkým čitateľom, ktorí si chcú vytvoriť vlastný názor. Môžete nesúhlasiť, polemizovať s autormi, ale čo je dôležité, nebude vám to jedno, nebudete sa spoliehať na to, že vás sa to jednoducho netýka.

Lucia Kačmárová

Slepice nedokáže snést kachní vejce: COVID-19 jako šance k řešení klimatické krize
autori: Graeme Maxton, Bernice Maxton-Lee
vydavateľstvo: PRO
rok vydania: 2020
ISBN: 978-80-89057-89-4