Preskočiť na obsah
Ilustračný obrázok: vlajka esperanta, koláž fotografií z aktivít venovaných esperantu

Otvorená hodina esperanta

Pozývame Vás na otvorenú hodinu esperanta, na ktorej sa dozviete o možnostiach využívania tohto medzinárodného jazyka v súčasnosti a vyskúšate si ako prebieha stretnutie esperantského klubu. Podujatie sa uskutoční 19.10.2021 o 17:00 v Kultúrno-vzdelávacom centre Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach na Pribinovej 1.

Vstup voľný

Počet účastníkov je na základe platného CovidAutomatu limitovaný, rezervovať si miesto môžete prostredníctvom emailu na kacmarova@svkk.sk

Esperanto vytvoril na konci 19. storočia poľský lekár L. L. Zamenhof. Tento politicky neutrálny jazyk mal prostredníctvom zjednotenia komunikácie prispieť k mieru a spolupráci jednotlivých národov. Snahy o presadenie esperanta ako univerzálneho jazyka sa dodnes nenaplnili, no vo svete sa teší stále obľube. Odhaduje sa, že esperanto používa asi 2 milióny ľudí. Jeho veľkou výhodou je jednoduchá gramatika bez výnimiek. Podľa vedeckých štúdií je esperanto asi päť až desaťkrát jednoduchšie na zvládnutie než národné jazyky. Plynule písať a hovoriť sa dá už po šiestich mesiacoch. Lingvisti ho tiež odporúčajú ako pomocný jazyk, medzikrok, pri učení sa ďalších jazykov. Vďaka esperantu môžete precestovať svet a nadväzovať priateľstvá a kontakty na profesionálnej úrovni.