Preskočiť na obsah
Obálka knihy v popredí, pozadie fotografia divých makov

Ópium a absint

Historická detektívka Ópium a absint, odohrávajúca sa na úplnom sklonku 19. storočia v New Yorku, je výnimočná pre svoju autentickosť. Spisovateľka a lekárka Lydia Kangová v nej podáva reálny obraz rozvíjajúcej sa závislosti od opiátov ale i spoločenského postavenia žien a dopadu beletrie a tlače na verejnosť. V našich končinách je Lydia Kang známa ako spoluautorka knihy Šarlatáni, stručné dejiny najžalostnejších liečiteľských praktík (Quackery, A Brief History of the Worst Ways to Cure Everything).

Ústrednou postavou príbehu Ópium a absint je Tillie Pembrokeová, druhorodená dcéra z váženej rodiny. Na rozdiel od sestry Lucy, ktorá bola ukážkovou dámou z vyššej spoločnosti, je Tillie nevýraznou osobou, skrývajúcou vášeň pre vzdelanie. Je prehliadaná do momentu, kým sa nenájde telo jej zavraždenej sestry. Navyše má Tillie zlomenú kľúčnu kosť po páde z koňa, bolesť a prázdnotu po strate Lucy tíši predpísanými ópiovými kvapkami. V období, keď v Amerike vychádza hororová kniha Brama Stokera Dracula, niekto vraždí ľudí zvláštnym spôsobom. Tak ako Lucy, aj ďalšie obete sa našli bez krvi s dvomi vpichmi na krku.

Tillie Pembrokeová sa ocitá v ťaživej situácii, po smrti sestry sa ešte viac cíti ako zamknutá v zlatej klietke. Jej život riadi stará mama a keď sa pokúša oponovať, dostáva morfiové injekcie, pretože jej vzdor musí byť jednoznačne hystéria, nebezpečná ženská choroba. Jej závislosť sa prehlbuje, ale aj napriek tomu dokáže viesť dvojitý život s cieľom odhaliť vraha Lucy. Tillie je obrazom dobovej ženy, podriadenej konvenciám a rodine, ktorá v rámci svojich možností bojuje o vlastný život. Počas svojich tajných nočných vychádzok sa stretáva s predavačom novín Ianom, ktorý sa chce presadiť ako žurnalista. Vďaka jeho podpore sa Tillie realizuje a pracuje na vlastnom článku, získava informácie, ktoré by pomohli odhaliť sériového vraha.

Napriek tomu, že má Tillie veľmi obmedzené možnosti pri svojom vyšetrovaní, príbeh vyrozprávaný z jej pohľadu vás zaujme. Jej tvrdohlavosť a nie vždy domyslený plán, pri ktorom riskuje aj vlastný život, sú svojím spôsobom sympatické. Román dokážete prečítať na jedno posedenie.

Lucia Kačmárová

Opium a absint, historická detektivka plná intrik
autorka: Lydia Kangová
originálny názov: Opium and Absinthe: A Novel
vydavateľstvo:Cosmopolis - Grada
rok vydania: 2020
ISBN: 978-80-271-1301-9