Preskočiť na obsah
Fotografia Maneki-neko (Mingei International Museum)

Zaujímavosti zo sveta: Šťastná mačka

S týmto talizmanom pre šťastie ste sa už určite stretli v ázijských reštauráciách či obchodoch. I keď je mávajúca mačka nesmierne obľúbená a rozšírená najmä v Číne, ide o japonskú sošku, ktorej pôvod siaha do 17. storočia.

Ochranná moc a šťastie

Podľa legendy žil v malom budhistickom chráme Gōtoku-ji v Tokiu chudobný mních so svojou mačkou. Jedného dňa sa počas búrky pri chráme pod stromom ukrýval pán samurajov Naotaka, Mníchova mačka na neho uprene pozerala a Naotaka mal pocit, že mu kýva labkou. Vysvetlil si to ako pozvanie, postavil sa a urobil niekoľko krokov smerom k nej. V tú chvíľu udrel do stromu blesk. Naotaka vďačil mačke za záchranu a stal sa donorom chrámu, po smrti jej nechal vyhotoviť sochu. Sošky Maneki-Neko (japonsky „pozývajúca mačka“) sa objavujú na viacerých výjavoch, ako komerčné predmety, talizmany sa začali vo veľkom predávať na začiatku 20. storočia. Chrám Gōtoku-ji je vyhľadávaným miestom pre fotografiechtivých turistov, nakoľko sa tu nachádzajú stovky bielych Maneki-Neko.

Rozličné farebné varianty

Klasický postoj Maneki-Neko je vzpriamený s vystretou labkou, sošky na baterky majú labku pohyblivú. V druhej labke mačky väčšinou držia mincu alebo rybu. Ak je vystretá ľavá labka, mačka vám priláka viac zákazníkov. Ak pravá, Maneki-Neko priláka do vášho príbytku bohatstvo a peniaze. Pre nerozhodných existuje aj verzia s obomi vystrčenými labkami.
Klasickými farbami Maneki-Neko sú biela, zlatá, čierna a červená. No narazíte aj na zelené, modré a ružové mačky. Biela privoláva šťastie, čierna odháňa zlých duchov, červená vás ochráni pred chorobami. Bezpečnosť rodiny privodí zelená mačka, ak potrebujete úspech vo vzdelaní siahnite po modrej Maneki-Neko a ak vám chýba romantika a láska, mohla by to vyriešiť ružová mačka.

Tradičné plemeno inteligentných mačiek

Maneki-Neko je inšpirovaná plemenom Japonský bobtail (podľa legendy to bola práve táto mačka). Je to historicky staré plemeno mačiek pochádzajúce z Japonských ostrovov. Sú stredne veľké, ich špecifickou črtou je krátky chvost pripomínajúci zajačí. Japonský bobtail je veľmi spoločenský, hravý a inteligentný. Pre západný svet ho objavila chovateľka Elizabeth Freret v 60.tych rokoch 20. storočia. V japonskej kultúre je mačka viac ako len domáci maznáčik.

Ak počas dovolenky zavítate do niektorej ázijskej krajiny, Maneki-Neko môže byť ideálnym suvenírom. Výber je skutočne pestrý, ak budete mať šťastie, možno sa vám podarí získať aj peknú, tradičnú sošku.

Lucia Kačmárová