Preskočiť na obsah

Tlačová správa: Podujatia Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach v rámci Týždňa slovenských knižníc 2023

Košice, 27.2.2023 – Štátna vedecká knižnica v Košiciach sa aj tento rok zapojí do celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktoré sa uskutoční pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých – Knižnice, záruka kvalitných informácií“. Pre svojich používateľov a širokú verejnosť pripravila v týždni od 6. do 10. marca pestrú ponuku bezplatných podujatí.

TSK odštartuje knižnica 6. marca na svojej webovej stránke online knižným kvízom, do ktorého sa bude dať zapojiť počas celého týždňa. Pre tých, ktorí vyhľadávajú elektronickú dennú tlač a časopisy, je pripravený praktický workshop o aplikáciách PressReader a Flipster, ktoré ponúkajú viac ako 7000 novín a časopisov z celého sveta.

V utorok 7. marca sa v priestoroch knižnice na Hlavnej 10 uskutoční predajná výstava odbornej literatúry vydavateľstva Portál Slovakia, k dispozícii budú tituly zo psychológie, pedagogiky, sociálnej práce, ale aj beletria a literatúra pre deti. Tituly budú ponúkané s 15% zľavou. V hale služieb budú vystavené nové výnimočné publikácie z edície Luxusná knižnica vydavateľstva IKAR, ktoré má knižnica vo svojom fonde. V budove na Pribinovej 1 prebehne v čase od 12:00 do 17:00 bezplatná burza starších kníh zo 60. a 70. rokov minulého storočia a nemeckej literatúry z fondu knižnice Goetheho inštitútu. Počas celého dňa môžu návštevníci knižnice na Hlavnej 10 využiť aj možnosť bezplatnej osobnej ročnej členskej registrácie za používateľa knižnice.

Tento rok si pripomíname 150 rokov od založenia Uhorského karpatského spolku so sídlom v Kežmarku. Pri tejto príležitosti sa uskutoční v Kultúrno-vzdelávacom centre na Pribinovej 1 v stredu 8. marca prednáška Ing. Ota Jalčovika, odborníka na históriu Tatier.

Na svoje si počas jarných prázdnin prídu aj mladší návštevníci. Deti od desať rokov môžu vo štvrtok 9. marca zažiť zábavné popoludnie v Americkom centre Košice (Hlavná 10) a hravou formou sa zoznámiť s programovaním ozobotov alebo si vyskúšať 3D tlač.

Program TSK končí webinárom zameraným na citovanie použitej literatúry s citačným manažérom Citace PRO.

24. ročník TSK, ktorej organizátormi sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK), reaguje tento rok na často medializovaný problém dezinformácií a hoaxov v elektronickom prostredí. „Ak má byť knižnica miestom na získanie overených a kvalitných informácií, musíme sa nevyhnutne zaoberať užívateľskou prístupnosťou k zdrojom, ktoré takéto informácie poskytujú. Rozhodli sme sa preto pripraviť pre našich návštevníkov a návštevníčky aj podujatia zamerané na zoznámenie sa s digitálnymi nástrojmi, prostredníctvom ktorých sa zdarma dostanú k aktuálnej dennej a periodickej tlači z celého sveta alebo si uľahčia prácu s rôznymi dôveryhodnými informačnými zdrojmi“, objasnila Monika Kicová, vedúca oddelenia informačnej podpory a vzdelávania.