Preskočiť na obsah
Koláž fotografií, portrét autorky, obálky troch kníh, pozadie budova v Dubline,

Sally Rooneyová: írsky hlas mladej generácie

"Chcem žiť v kultúre, kde ľudia tvoria umenie, aj keď sa všetko ostatné rozpadá." Sally Rooneyová

Rooneyová patrí k najdiskutovanejším mladým autorom, je označovaná za Salingera pre snapchatovú generáciu. Vo svojich 33 rokoch je celosvetovo úspešnou spisovateľkou, všetky tri dosiaľ vydané romány sa stali medzinárodnými bestsellermi. Postavy jej kníh si medzi sebou vymieňajú myšlienky o klimatických zmenách, ekonomickej nerovnosti, nástrahách kapitalizmu, náboženských otázkach.

Svoj debut Rozhovory s priateľmi vydala v roku 2017, v roku 2018 za neho získala prestížne ocenenie Booker Prize. Rok po prvej knihe vyšiel román Normálni ľudia. Rooneyová dokáže vytvárať autentické, komplexné postavy plné rozporov, nebojí sa púšťať do hĺbky komplikovaných vzťahov, v ktorých sa ľudia v snahe byť milovaní podriaďujú a sú zraňovaní. Protagonisti výnimočnej trpkej lovestory Normálni ľudia, Connell a Marianne, predstavujú dospievanie celej generácie. Ich náročná osobná cesta hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti odzrkadľuje mnohé problémy súčasných mladých ľudí. Lavírovanie medzi akceptovaným obrazom normálnosti a vlastnými názormi a postojmi je pre oboch v určitých fázach ich mladého života mimoriadne náročné.

Autorka spolupracovala na scenári k BBC seriálu, televíznej adaptácie románu Normálni ľudia. S nevítanou slávou sa Rooneyová ťažko vyrovnávala. Je názorovo vyhradená proti kapitalizmu a triednemu systému, kde sa je svet rozdelený na chudobných a majetných. V jednom z rozhovorov sa vyjadrila, že ju znepokojuje, že sa jej knihy predávajú ako komodity, pekné predmety, ktorými si môžete skrášliť poličky. Jej pohľad na popularitu môžeme čítať prostredníctvom postavy spisovateľky Alice z knihy Krásny svet, kdeže si. Do prípravy adaptácie jej prvotiny Rozhovory s priateľmi sa už odmietla zapojiť.

Tento rok na jeseň by mal vyjsť štvrtý román úspešnej írskej spisovateľky, tentoraz sa Rooneyová zameria na komplikovaný vzťah dvoch bratov.

V našom fonde nájdete všetky tri vydané diela: Rozhovory s priateľmi, Normálni ľudia, Normal People, Krásny svet, kdeže si.

Lucia Kačmárová