Preskočiť na obsah
Detail z obálky knihy Layla

Layla

Layla je knižná novinka z vydavateľstva Lindeni. Americká spisovateľka Colleen Hooverová si tentokrát vyskúšala zatiahnuť do svojho príbehu paranormálne javy. Nečakajte však hororové napätie, ale skôr prítomnosť „priateľského ducha“, ktorý obráti život ústrednej dvojice naruby.

Autorka nás vtiahne priamo do príbehu v nie príliš príjemnej situácii, keď Leeds necháva svoju spútanú priateľku v izbe, kým sa on zveruje neznámemu mužovi na prízemí opusteného penziónu. Mužovi, s ktorým sa zoznámil na duchárskom fóre, hovorí o udalostiach, ktoré sa odohrali od zoznámenia sa s bezprostrednou Laylou, do ktorej sa okamžite zaľúbil, až po nedávne udalosti, odohrávajúce sa niekoľko mesiacov po ich napadnutí.

Nie veľmi úspešná kapela, ktorej bol Leeds súčasťou, hrala na svadbe Laylinej sestry. Leeds si ju hneď všimol, pretože nevedela tancovať , no pri tom vystupovala veľmi sebavedome. Ich intenzívnym vzťahom, ktorý hneď po zoznámení nabral na vysoké obrátky, otriasol incident, pri ktorom Layla skoro zomrela. Leedsova bývala priateľka ich oboch postrelila potom, čo zverejnil spoločnú fotografiu na sociálnej sieti.

Priestor penziónu, kde sa väčšina príbehu odohráva, predstavuje útočisko, nie však takého, ako si to predstavoval hlavný hrdina, keď sem priniesol s úmyslom kúpy svoju priateľku. Chcel, aby sa Layla po traumatizujúcom zážitku „vrátila do normálu“ na mieste, kde sa pred pár mesiacmi zoznámili a boli spontánni a šťastní. V penzióne však prebýva duch bez vlastných spomienok. Netuší ako dlho tu už zotrváva, nespomína si na predchádzajúci život, resp. či niekedy žil.

V určitom momente je príbeh ľahko predvídateľný, autorka zanechávala veľa stôp, vďaka ktorým si čitateľ, ešte pred odhalením identity ducha, súvislosti jednoducho vyspája. Všetko sa schyľuje k jedinému riešeniu vzniknutého problému, otázkou je, či to dopadne dobre.

Román Layla je o sile vzájomnej príťažlivosti, pomste, vine, predstave posmrtného života ako určitej fázy existencie, v neposlednom rade o škodlivom efekte sociálnych sietí, nie len v podobe straty súkromia. Túto knihu by sme odporučili milovníkom romantických príbehov, ktorých poteší nevšedná zápletka.

Lucia Kačmárová

Layla
autorka: Colleen Hoover
vydavateľstvo: Lindeni, Albatros Media Slovakia
rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-566-2577-4