Preskočiť na obsah
Obalky kníh série Kaviarnička pod citrónovníkom v popredí, pozadie citrusy

Kaviarnička pod citrónovníkom

Rosie Featherstonová bola úspešná workoholička, ktorej možno chýbal k celkovému šťastiu už len partner. Po tom čo podala výpoveď si pauzu medzi získaním novej práce vypĺňala brigádovaním v podniku starej mamy. Hektická práca v marketingovej firme jej chýbala, no bližší kontakt s rodinou pre ňu začínal byť dôležitejší. O tom, čo vlastne znamená byť úspešný a aké miesto zastáva rodina v pomyselnom rebríčku hodnôt pojednávala úvodná kniha série Kaviarnička pod citrónovníkom s názvom Šálka nádeje. Nečakajte však romantickú zápletku, ani prítomnosť slobodného nápadníka, Šálka nádeje je o rodine a jej súdržnosti. Vo vydavateľstve Lindeni vyšlo minulý rok pokračovanie Búrka v čajovej šálke.

Séria anglickej spisovateľky Cathy Bramley o prevádzkovaní rodinného podniku s talianskymi koreňmi a hľadaní vlastného šťastia pozostáva zo štyroch kníh, takže si na vyvrcholenie príbehu Rosie u nás ešte chvíľu počkáme. V prvej knihe sme sa s Rosie rozlúčili pri jej dileme čomu dať v živote prednosť, či pokračovaniu rozbehnutej kariéry alebo možno na prvý pohľad menej atraktívnemu riadeniu kaviarne.

Búrka v čajovej šálke prináša nové výzvy, kým v prvej knihe sa Rosie snažila čo najtaktnejšie riešiť problémy v kaviarni, ktoré jej stará mama prehliadala, teraz musí čeliť konkurencii, ktorá by mohla byť pre podnik dokonca likvidačná. Popritom je tu Gabe, sexy vdovec s milým, bezproblémovým synom (autorka si možno mohla takú dokonalosť odpustiť), ktorý sa chce opäť usadiť a Rosie je jeho prvá, jasná voľba. Ak máte radi nekonečné náznaky flirtovania, úzkosť hrdinky či jej dotyčný opätuje city, budete sklamaní. Na druhej strane happyending sa však tak ľahko konať nebude. Rosie sa bojí vzťahu, niečo v jej minulosti jej v tom bráni.

Útle knihy prečítate na jedno posedenie. Ako sa hovorí „číta sa to samo“. Nečakajte návaly akcie ani vyhrotené, zdramatizované situácie či náročnejší text, ktorý núti zamyslieť sa. Ak máte chuť na pokojné, oddychové čítanie, Kaviarnička pod citrónovníkom je správna voľba.

Lucia Kačmárová

Kaviarnička pod citrónovníkom. Šálka nádeje
Kaviarnička pod citrónovníkom. Búrka v čajovej šálke
autorka: Cathy Bramley
vydavateľstvo: Lindeni, Albatros Media Slovakia
rok vydania: 2021