Preskočiť na obsah
obálka knihy v popredí, pozadie mapa ostrova Guernsey

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť

Ústredným motívom románu napísaného vo forme listov, telegramov a zápiskov, je láska k umeniu, ku knihám, ktorá dokáže búrať akékoľvek bariéry. Hlavnou hrdinkou je mladá londýnska spisovateľka, ktorá sa pokúša po druhej svetovej vojne nájsť inšpiráciu pre ďalšiu knihu. Jej život sa zmení po tom, čo dostane list od neznámeho muža z ostrova Guernsey. Dozvedá sa o nevšednom literárnom klube, postupne sa prostredníctvom korešpondencie zoznamuje s jej členmi. Pútavé príbehy obyvateľov ostrova, ktorý bol okupovaný nacistami, ju prinútia navštíviť Guernsey osobne.

Kniha dvoch autoriek, Mary Ann Shafferovej a jej neteri Annie Barrowsovej, ktorá sa podieľala na dokončení románu potom, čo jej teta ochorela, vyzdvihuje silu ľudskosti, priateľstva a nezlomnosti ducha. Spájajúcim článkom príbehov členov literárnej spoločnosti je zosnulá Elizabeth, ktorá samotný literárny klub aj vymyslela. Zo zámienky pred Nemcami sa stala skutočná vášeň a zanietenie stretávať sa a spoločne diskutovať o literárnych dielach. Nakoľko členovia nie sú odborníci na literatúru, ich večere sú úprimným prejavom súhlasu či nesúhlasu s prečítanými textami. Konfrontácia vlastných skúseností členov s literárnymi dielami vyvoláva mnohé úsmevné momenty, tie sa ale striedajú s hrôzami, ktoré počas päťročnej okupácie zažili.

Autorky vykresľujú postavy optimisticky, ako sa snažia žiť ďalej, neutápajú sa v smútku, no vojnové udalosti nepopierajú. Každého vojna zasiahla inak, niektorí boli zatknutí, niektorí skončili v pracovnom tábore, iným Nemci vzali hospodárske zvieratá a oni hladovali, či ich deti boli evakuované z ostrova a oni ich nevideli päť rokov. Ich literárny klub však pretrval a oni upevňujú priateľstvo, ktoré si vďaka nemu vybudovali.

Historický román s romantickou zápletkou bol v roku 2018 sfilmovaný. Autorka Mary Ann Shafferová zomrela niekoľko mesiacov pred vydaním svojho prvého románu v roku 2008.

V našom fonde nájdete Guernseyskú literárnu a koláčovú spoločnosť v origináli v anglickom jazyku aj v slovenskom preklade.

Lucia Kačmárová

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť
autorky: Mary Ann Shafferová, Annie Barrowsová
originálny názov: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
vydavateľstvo: Tatran
rok vydania: 2009
ISBN: 978-80-222-0570-2