Preskočiť na obsah
Veľvyslanec USA na Slovensku a riaditeľka knižnice krájajú tortu

20 rokov Amerického centra v Košiciach

V stredu 13. marca sa v Americkom centre v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach konali viaceré podujatia pri príležitosti 20. výročia založenia centra. Košice navštívil Veľvyslanec USA na Slovensku, pán Gautam Rana, aby nám prišiel osobne zagratulovať a stretnúť sa so študentami, učiteľmi, účastníkmi našich podujatí a ďalšími pozvanými hosťami a členmi našej komunity.

V dopoludňajšej diskusii s gymnazistami z Poštovej a z Gymnázia Park Mládeže dostal pán veľvyslanec od študentov množstvo zaujímavých otázok. Týkali sa práce diplomata, jeho vzťahu ku Slovensku, súčasnej zahraničnej politiky, či aktivít na ochranu životného prostredia. Každý z pýtajúcich sa študentov získal nielen cennú skúsenosť z osobného rozhovoru s pánom veľvyslancom, ale aj malú sladkú odmenu - M&Ms. Poobede sme usporiadali komorné stretnutie s niekoľkými členmi našej komunity. Boli medzi nimi naši dobrovoľníci, učitelia, s ktorými spolupracujeme, návštevníci našich podujatí aj partneri z neziskových organizácií. Bolo veľmi pekné vypočuť si, aký je ich vzťah k nášmu centru a čo im účasť na podujatiach alebo spolupráca s nami prináša. V debate sme sa dozvedeli aj o ich ďalších nápadoch a očakávaniach do budúcnosti. Celý deň napokon vyvrcholil príjemnou oslavou priamo v priestoroch našich študovní na Hlavnej, kde sme v spoločnosti asi 70-tich hostí oslávili 20 rokov Amerického centra. Na úvod sa hosťom prihovorili aj pani riaditeľka ŠVK Darina Kožuchová a pán veľvyslanec Rana. Počas programu sme si významné míľniky v histórii centra pripomenuli na fotografiách a zaspomínali si na nich spolu s jeho koordinátormi a ich 3 hosťami. Oficiálnu časť programu, ktorou nás sprevádzala pani moderátorka, sme mali spríjemnenú hudbou a spevom. Na záver pani riaditeľka a pán veľvyslanec rozkrojili narodeninovú tortu.

Večer sa niesol v znamení priateľských rozhovorov a dobrej nálady pri chutnom jedle a pohári vína. Ďakujeme všetkým hosťom, ktorí s nami prišli oslavovať a sme radi, že spoločné úsilie tímu Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach a Veľvyslanectva USA na Slovensku sa premenilo v pekný zážitok.

Veď napokon aj takéto podujatia prispievajú k zlepšovaniu vzťahov a zbližovaniu komunity okolo Amerického Centra Košice.

autor fotografií: Igor Schneeweiss