Preskočiť na obsah
Kniha Sila psa v popredí, pozadie fotografia pasúcich sa kráv

Sila psa

Psychologický, vzťahový román Sila psa z roku 1967 sa nedávno dostal do centra pozornosti vďaka úspešnej filmovej adaptácii režisérky Jane Campionovej. Film si v roku 2022 vyslúžil 12 nominácií na Oscara, pričom Campionová získala zlatú sošku za réžiu. Navzdory skvelým recenziám, o diela Thomasa Savageho počas jeho života nebol veľký záujem, čo sa odrazilo na nízkom predaji kníh. Fantastický americký spisovateľ bol pre široké publikum takmer neznámy. Sila psa čiastočne pramení zo životných zážitkov spisovateľa, ktorý ako tínedžer vyrastal na ranči v Montane. Poznal drsné podmienky, ťažkú prácu, ako aj hierarchiu na ranči.

Savage veril, že práve krajina utvára ľudí. V jeho románe krajina nie je iba dekoráciou, je nehostinným miestom pre tých, ktorí sa nevedia prispôsobiť, miestom, kde jestvuje veľa nástrah v podobe predátorov. Pomaly rozvíjajúci príbeh sa točí okolo dvoch bratov v strednom veku, spolumajiteľov ranča. Phil a George sú protikladní v každom smere, či už psychicky alebo fyzicky, zatiaľ čo starší z bratov Phil je štíhly, vysoký a aktívny, George je zavalitý a pomalý. Inteligentný Phil je zručný, vyniká v manuálnej práci ale aj v hraní na bendžo, na univerzite patril medzi najlepších študentov. Jeho kladné vlastnosti však dorovnáva homofóbia a mizogýnia, nevraživosť a opovrhovanie ľuďmi, ktorých neživí fyzická práca alebo prejavujú slabosť. Schováva sa za svoju maskulinitu, ktorú zámerne zvýrazňuje drsným správaním, neupraveným vzhľadom či zanedbanou hygienou. Naopak George je srdečný ale nie bystrý, nie je natoľko empatický a vnímavý, aby vypozoroval čo sa v jeho okolí skutočne deje.

Phil sa bojí opovrhnutia zo strany spoločnosti, i keď vystupuje sebavedomo, ťaží ho tajomstvo, ktoré by mohlo vyplávať na povrch. Je komplikovanou hlavnou postavou, svoju sexuálnu frustráciu potláča nenávisťou. Jeho stereotypné nažívanie s bratom sa zmení po tom, čo sa George ožení po krátkej známosti a na ranč si prináša Rose, mladú vdovu, ktorá má dospievajúceho syna. Phil vníma bratovo rozhodnutie ako zradu a zaumieni si zničiť toto manželstvo, vyštvať jeho ženu, ktorú vníma ako parazita. Systematickým ponižovaním, ktoré je vo svojej podstate geniálne, pretože nezachádza do otvoreného konfliktu, takže ho George ani neregistruje, naštrbuje už tak krehké Roseine sebavedomie. Jej vzrastajúca neistota a pocit zlyhania ju privádza k alkoholizmu.

Príchod Petra, Roseinho syna, na ranč komplikuje Philov plán. Zvláštne správanie, nedostatok mužnosti robí z Petra terč posmechov. Phil, ktorý burcuje svojich zamestnancov proti chlapcovi, je zrazu konfrontovaný so svojím najväčším tajomstvom. Peter a Phil majú toho viac spoločné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Obaja sú samotári, ktorých traumatizuje minulosť. Philovi sa chlapec dostáva pod kožu, snaží sa s ním spriateliť, no netuší, že pred ním stojí viac ako rovnocenný nepriateľ. Sila Petra spočíva v tom, že nemá čo stratiť, je zvyknutý na neprívetivé správanie okolia, na osočovanie a výsmech.

Hoci bol Thomas Savage ženatý a mal tri deti, jeho najplodnejšie tvorivé obdobie sa odohralo medzi rokmi 1967 a 1977, kedy žil odlúčene od manželky v homosexuálnom vzťahu. Téma homosexuality je v knihe Sila psa nanajvýš citlivo načrtnutá, nevzťahuje celú pozornosť na seba, vysvetľuje Philovu bolesť a toxicitu, pretože jej skrývaním a potláčaním sa z neho stalo monštrum. Postavy v románe nie sú len čierno-biele ako to pri klasickom westerne býva, majú väčšiu hĺbku, Savage brilantne opísal bolesť, ktorá motivuje ich správanie.

Lucia Kačmárová